Németország

Hitler 1939-ben megalapította a Sonderauftrag Linzet, hogy műkincseket gyűjtsön a szülővárosában, az észak-ausztriai Linzben felállítani kívánt Führermuseum számára. Ezt és további, főleg a Német Birodalom keleti területein lévő múzeumokat kívánt megtölteni az „összegyűjtött” műkincsekkel. Mgszerzésük az elkobzástól a vásárlásig sokféleképpen alakult, igen gyakori volt például az eladás kikényszerítése.

Németországban a restitúció röviddel a háború után kezdődött, és még évtizedekig folytatódott. A gazdátlan műtárgyak végül egy alapítvány gondozásába kerültek, fizikai valójukban azonban több múzeumban és az új köztársaság kormányhivatalában helyezték el őket. Ezen műkincsek zavaros múltja nagyrészt feledésbe merült, míg az utóbbi időben több kísérletet tettek arra, hogy ismét figyelmet irányítsanak a műkincs-restitúció ügyére. A washingtoni konferencia óta a német kormány sokkal nyitottabb stratégiát követ a műkincseket visszakövetelőkkel szemben. Németország új csatornákat nyitott meg a restitúciós kérelmek számára, és néhány műkincset, köztük egy a Herzog-gyűjteményből származó tárgyat bírósági tárgyalás nélkül adtak vissza.

A berlini Német Történeti Múzeum 2008-ban közzétett egy adatbázist, amelyben szerepelnek a Führermuseum és egyéb más birodalmi múzeumok számára összegyűjtött műtárgyak. A nyilvánosságra hozott listán három olyan alkotás szerepelt, amelyek korábban a Herzog-gyűjtemény részét képezték: Német, porosz szerző: tubákosszelence (Nagy Frigyes képmásával); Bartholomäus Zeitblom: Szent Erzsébet és Szent Klára; Georg Pencz: Hans Siegmund von Baldinger képmása.

A Herzog-örökösök benyújtották követelésüket a három műkincsre, amelyeket különös körülmények között szereztek meg Herzog Andrástól. A harmadik zsidótörvény 1941-es életbelépése után Herzog András ráébredt, hogy az ő és a családja élete is veszélynek van kitéve Magyarországon, ezért megpróbált külföldre menekülni. Szökési kísérletének kudarca után 1942-ben besorozták a kényszermunkások zászlóaljába; az ukrán fronton hunyt el 1943-ban. Az akkoriban az édesanyjukkal élő két kislányának nem sokkal ezután sikerült elmenekülnie Magyarországról.

Habár Németország hosszas jogi folyamatokba bonyolódhatott volna, a washingtoni konferencia és a terezini nyilatkozat alapelveinek megfelelően késedelem és hezitálás nélkül visszajuttatta a Herzog-gyűjtemény darabjait a jogos örökösökhez.

„Rekordárat adtak a Pencz festményért”                              (Sajtóközlemény, 2010. július)

Comments are closed.