Magyarország

A Herzog-gyűjtemény jelentős része ma Magyarországon található. A Herzog-család tagjai éveken keresztül próbáltak egyezségre jutni a magyar állammal, hogy a közgyűjteményekben és állami intézményekben elhelyezett alkotásokat visszakapják. Herzog Erzsébet 1992-ben bekövetkezett haláláig mindössze hét festményt és egy faszobrot kapott vissza. Mindegyik olyan műalkotás volt, amely kevéssé ismert művészeknek volt tulajdonítható. Az azonosítható remekművek a Szépművészeti Múzeumban és a Magyar Nemzeti Galériában maradtak.

Az 1990-es években tárcaközi bizottság is foglalkozott a kért műkincsek visszaszolgáltatásával, de a tulajdonosi jogokat elismerő szakértői vizsgálatot végül mégsem követte megállapodás. Inkább új bizottság felállítását ígérték az örökösöknek, és igyekeztek húzni az időt.

Martha Nierenberg, Erzsébet lánya tovább folytatta édesanyja erőfeszítéseit, hogy visszaszerezze a Herzog-gyűjtemény egy részét, végül pedig jogi eljárást indított Magyarországon a gyűjteményből neki járó 12 műtárgy visszaszerzéséért. A per meginduláskor a magyar állam a kért képek közül egy Munkácsy-tanulmányt visszaadott. A budapesti Fővárosi Bíróság először (egy kivétellel) elismerte és elfogadta a szóban forgó festményekhez a Herzog-örökös tulajdonosi jogát, majd a Legfelsőbb Bíróság új tárgyalást rendelt el az ügyben, és végül 2008 januárjában a fellebbviteli bíróság elutasította a követelést.

Az örökösök ezután külföldi jogi fórumhoz fordultak, hogy ügyüknek igazságot szerezzenek, és 2010 júliusában pert indítottak Washingtonban.

Kapcsolódó dokumentumok:

A washingtoni kerületi szövetségi fellebbviteli bíróság döntése (2013. április 19.)

A washingtoni bíróság döntése a joghatóság tárgyában
(2011. szeptember)

A Herzog család washingtoni keresetlevele

A Herzog-gyűjtemény magyarországi múzeumokban fellelhető darabjainak jegyzéke

Comments are closed.