Lengyelország

A második világháború után a szövetséges erők számos erőfeszítést tettek a műalkotások visszaszolgáltatására, abba az országba juttatására, ahol a háború előtt voltak. A műtárgyakat átvevők kötelezettséget vállaltak arra, hogy visszaadják azokat jogos tulajdonosaiknak. Az elrabolt, majd szétszóródott hatalmas mennyiségű műtárgy átvizsgálása és visszajuttatása nemzetközi együttműködést igényelt, és sikere annak hatékonyságától függött.

A háború alatt elrabolt festmények között volt Gustave Courbet: Tájkép Ornans körül című alkotása. A kép Herzog Mór Lipót műgyűjtő tulajdona volt a háború előtt, és 1944-ben kobozták el mint zsidó tulajdont. Amikor a szövetségesek megtalálták a festményt, tévesen Lengyelországba küldték. A kép végül 1946-ban a Varsói Nemzeti Múzeumba került, a külföldi műgyűjteményének darabjává vált. A lengyel hatóságok tisztában voltak vele, hogy a festmény nem származhat lengyelországi gyűjteményből, hiszen azokban egyetlen Courbet-festmény sem volt a háború előtt.

2001-ben Herzog Mór örököse, Martha Nierenberg felkutatta a képet, és benyújtotta igényét rá. Többéves egyeztetés és tárgyalás után a lengyel múzeum beleegyezett a festmény visszaadásába, de a lengyel kulturális minisztérium elutasította a kivitelére vonatkozó kérvényt, és ebben az eljárásban visszamenőleg megsemmisítette a visszaadásról szóló döntést.

Az ügy folyamatban van, a lengyel kulturális minisztérium újabb bizonyítási eljárás után beleegyezett a festmény visszaadásába, és a kérelem ismét a kiviteli eljárási szakaszban van.

Comments are closed.