aktuális

Tüneményes aranykor (2018. január 4.)

Kilenc Cézanne, hat-hat Gauguin és Van Gogh volt egykor magyar magángyűjteményekben. Mára egyetlen darab maradt belőlük, a többi Oroszországba és Amerikába vándorolt.

Tovább

Rédei Judit: A gyanú árnyékában (2017. december 16.)

GURLITT-TÁRLAT BONNBAN – A házkutatás során talált bőrönd Monet képét is magában rejtette

Homályos múlt, gyanakvás, megválaszolatlan etikai kérdések terhelik a Bonnban és Bernben közelmúltban nyílt kiállításokat, amelyeken a nagyközönség számára megmutatják az utóbbi évek legmegdöbbentőbb műtárgypiaci leletét, a Gurlitt-kollekció darabjait. Bonnban bizonyítottan nácik által eltulajdonított képek láthatók, magyarázatokkal a jelenlegi jogi helyzetről és a várható következményekről. Bernben a nácik által „közízlést fertőzőnek” és “degeneráltnak” tartott műalkotások kerültek a falra. A kurátorok szándéka, ahogy Rein Wolfs és Nina Zimmer a bonni illetve a berni intézmény vezetője fogalmazott, a kirabolt családok, és a nácik által üldözött művészek előtti tiszteletnyilvánításnak szánják a bemutatókat, amelyek reményeik szerint a tisztánlátást is segítik majd.

Tovább

MEGRENDEZNI, AMI ELVESZETT (2017. november 24.)

Beszélgetés Molnos Péterrel, az Elveszett örökség című könyv szerzőjével és a Kieselbach Galéria kiállításának kurátorával

Egy méltatlanul háttérben maradt festői életmű. Egy valaha sokak által csodált és irigyelt gyűjtemény létrejötte és tragikus felbomlása. Báró Hatvany Ferenc, a „művész gyűjtő” kiállítása a Kieselbach Galériában. A könyv szerzőjével és a kiállítás kurátorával, Molnos Péterrel beszélgettünk. MARTON ÉVA INTERJÚJA.

Tovább

„Az se lenne baj, ha ezekkel a példákkal serkenteni lehetne a mai magyar műgyűjtői kultúrát” – Interjú Molnos Péter művészettörténésszel az Elveszett örökségről (2017. november 22.)

Az Elveszett Örökség című monumentális album – több mint 4 kilogramm – az Osztrák-Magyar Monarchia utolsó évtizedeiben létrejött bámulatos műgyűjteményekkel és azok katasztrofális sorsával foglakozik. Ifjabb Andrássy Gyula (1860-1929), Kohner Adolf (1866-1937), Nemes Marcell (1866-1930), Herzog Mór Lipót (1869-1934) és Hatvany Ferenc (1881-1958) gyűjtőtevékenységének köszönhetően egykor olyan festmények lógtak a budapesti paloták szalonjaiban, melyek ma hihetetlen közfigyelmet generálva, elképesztő áron cserélhetnek gazdát a világ legjelentősebb aukcióin. Goya, El Greco, Van Gogh, Gauguin, Degas, Modigliani képeinek – ahogy Courbet máig botrányosnak tartott festményének, A világ eredetének – útja Magyarországon keresztül vezet a nagyvilágba. Rosszabb esetben pedig a titkos és titkolt tartalmú orosz raktárak mélyére.

Tovább

Antik műtárgyakat kap vissza Görögország (2017. november 20.)

A Grazi Egyetem visszaad Görögországnak 26 antik műtárgyat, amelyeket a délkelet-európai ország második világháborús náci megszállása idején tulajdonítottak el.

Tovább